Khamis, 25 Februari 2016

Jerawat Batu

4 Petua Berkesan Hilangkan Jerawat Batu, Sila Share...

jerawat batu - women online magazine
Kredit Foto: myjerawat
Jerawat Batu. Ia ialah sejenis jerawat yang  sangat mengganggu penampilan. Malah saiznya lebih besar daripada  jerawat  biasa.
Selain itu, jerwat batu juga lebih keras serta lebih sukar dihilangkan dari wajah. Lebih-lebih lagi jika jerawat batu tersebut mengeluarkan nanah. Sudah pasti ia akan membuat anda berasa tidak selesa untuk menjalani kehidupan seharian.
Walaupun kebanyakan orang mengaitkan jerawat batu dengan zaman remaja, namun hakikatnya berjuta-juta orang dewasa di seluruh dunia menghadapi masalah jerawat batu. Tidak kira sama ada anda seorang remaja atau orang dewasa, masalah jerawat batu boleh menganggu emosi.
Disebabkan masalah jerawat batu sukar untuk untuk dihilangkan, jadi WOM.my ingin berkongsi info untuk mengatasi jerawat batu.
Bagaimana jerawat batu terjadi?
 • Di bawah permukaan kulit terdapat banyak folikel (biasanya dipanggil liang roma) yang mempunyai kelenjar minyak. Kelenjar ini menghasilkan dan merembeskan minyak pelindung yang dipanggil sebum.
 • Semasa akil baligh, paras testosteron meningkat dalam kedua-dua jantina. Testosteron berlebihan ini dibawa ke dalam kelenjar sebum dan dengan itu ia meningkatkan pengeluaran sebum.
 • Pada masa yang sama, keratin dalam kulit menjadi melekit tidak seperti biasa dan menyebabkan sebum menutup liang roma dan mengelakkan kulit dari melakukan penggelupasan kulit.
 • Jika folikel terbuka, bahan keratin keluar melaluinya dan comedone akan terbuka seterusnya akan terhasil bintik hitam. Jika folikel tidak terbuka secukupnya, comedone tertutup dan akan terhasil bintik putih, seterusnya  keradangan boleh berlaku. Kebanyakan orang yang mengalami masalah jerawat batu mempunyai gabungan kedua-duanya.
 • Papules terbentuk di bawah permukaan kulit apabila dinding folikel pecah dan mencampurkan sel-sel darah putih dengan bakteria. Beberapa hari kemudian, papule ini boleh membentuk menjadi satu pustule (biasanya dikenali sebagai jerawat) apabila folikel itu menjadi merah dan mengandungi nanah.
 • Pustule ini boleh meletup dan merebak di kawasan kulit di sekitarnya untuk membentuk nodul atau sista dalam kes-kes yang teruk.
Adakah jerawat batu menandakan kulit kotor?
Ya. Jerawat batu berlaku apabila liang-liang roma pada kulit tersumbat. Hormon menyebabkan kelenjar minyak  menghasilkan lebih banyak minyak dan mewujudkan persekitaran yang sempurna untuk bakteria membiak.
Adakah makanan bergoreng dan coklat menyebabkan jerawat batu?
Makanan berminyak dan coklat secara amnya tidak akan menyebabkan jerawat untuk membentuk. Diet yang seimbang dengan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran segar akan sentiasa membantu keadaan kulit anda dan kesihatan anda.
Adakah ‘okay’ jika memicit jerawat batu?
Kebanyakan dermatologi menyarankan supaya jangan memicit jerawat. Ini  adalah kerana  keberangkalian untuk jerawat itu meninggalkan parut dan menjadi semakin parah sentiasa ada.
Walaubagaimanapun, jika anda tidak sanggup membiarkan jerawat yang membonjol di atas muka anda, anda boleh ikuti kaedah memeecahkan jerawat ini:
 • Nyah jangkitan sebatang jarum dengan alkohol mengelap atau alkohol menggosok (contohnya Isocol atau Dettol)
 • Perlahan-lahan cucuk permukaan jerawat (lakukan ini sejurus selepas mandi, ketika kulit anda lembap dan hangat)
 • Gunakan tisu muka, mengenakan tekanan lembut di salah satu bahagian jerawat dengan jari telunjuk anda. Selepas nanah itu telah dikeluarkan, lapkan dengan tisu muka. Segera berhenti memicitnya jika cecair jernih atau darah keluar.
PENTING: Jika jerawat itu tidak pecah dengan mudah, jangan memaksanya. Jangan mencuba untuk pecahkannya, luka (sista dan nodul) akan terbentuk dan akan berasa sakit dan akan menyebabkan parut. Luka-luka ini memerlukan rawatan dermatologi.
Adakah ubat jerawat yang menggunakan bahan-bahan aktif seperti ‘benzoyl peroksida’ merupakan rawatan yang terbaik untuk jerawat batu?
Ubat jerawat yang menggabungkan benzoyl peroksida boleh mengeringkan kulit anda dan membawa kepada kemerahan, kegatalan, alahan dermatitis sentuhan dan melunturkan rambut serta fabrik.
Adakah cahaya matahari boleh membantu untuk membersihkan jerawat batu?
Walaupun  anda mungkin nampak suatu peningkatan kecil ke atas jerawat anda selepas terkena cahaya matahari, ini biasanya hanyalah untuk satu jangka masa pendek. Pendedahan kepada cahaya matahari akan menyebabkan kerosakan kepada kulit anda kerana kulit anda memulakan proses penyembuhan dan lebih banyak jerawat batu boleh berlaku.
Adakah jerawat batu  hanya memberi kesan kepada remaja?
Jerawat batu bukan hanya masalah remaja. Hormon memberi kesan kepada ramai wanita yang berusia antara 20-an, 30-an dan kadangkala lewat 40-an atau pada masa menopause
Faktor Penyebab Jerawat  Batu
 • Alergi
Faktor alergi terhadap suatu makanan memang kerap menjadi pencetus munculnya jerawat batu, oleh itu kurangkan makan makanan laut seperti udang, ikan dan lain-lain yang boleh mencetuskan alahan.
 • Sinar ultraviolet
Hindari dari terkena sinaran matahari yang terik.
 • Pengambilan makanan
Mengambil makanan yang mengandungi lemak dan juga karbohidrat dalam hidangan yang sesuai, jangan terlalu banyak.
 • Faktor keturunan
Keturunan kerap kali boleh menjadi salah satu faktor penyebab jerawat batu.
 • Jenis kulit seseorang
Biasanya jerawat batu muncul pada kulit yang berminyak.
 Petua Mengatasi Jerawat Batu
 • Limau dan kunyit
Limau dan kunyit diyakini dapat mengurangkan jangkitan dan keradangan pada kulit. Cara membuat ramuan ini adalah dengan menumbuk kunyit hingga halus. Kemudian campurkan  perahan limau dan sapukan ramuan tadi ke wajah dan biarkan selama 10-15 minit. Selepas itu bilas dengan air sejuk sehingga wajah bersih kembali.
 • Baking Soda
Salah satu cara menghilangkan jerawat batu secara semula jadi dengan cepat adalah dengan menggunakan baking soda. Cara membuat ramuan semula jadi ialah dengan mencampurkan setengah sudu teh baking soda dengan air dan garam laut. Campuran itu akan membentuk pes yang nantinya akan anda sapukan pada wajah yang terkena jerawat. Biarkan selama 10 minit lalu bilas dengan air sejuk.
 • Kentang
Kulit kentang diyakini boleh memecah jerawat batu pada wajah. Gunakan kulit ini untuk menghilangkan jerawat batu secara semulajadi dan cepat.
 • Putih telur dan madu
Minyak berlebihan pada wajah akan mengakibatkan kekotoran pada wajah. Ramuan ini dapat membantu pengeluaran minyak pada wajah agar tidak berlebihan. Cara membuat ramuannya adalah dengan mencampurkan satu sudu teh putih telur dan satu sudu makan madu kemudian sapukan pada wajah. - [bersumber dari wom.my]
Suka dengan ini? 
 | 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan